
Jens Laugesen
Et humanistisk og relationelt børnesyn
Selvom jeg antager, at inddragelse af forskellige perspektiver er et gode når vi vil understøtte pædagogiske udviklingsprocesser, har jeg dog også et børnesyn, som jeg baserer min praksis på. Jeg tror f.eks. at barnet er født med kompetencen til at kommunikere og at det først og fremmest stræber efter at deltage socialt sammen med andre. Så jeg ser barnet lidt som et frø der bliver til en spire og som kan vokse sig stor, sund og uden at være perfekt - i sammenspil med og under de rette omstændigheder. Billedet af gartneren der drager omsorg for planter er måske en god analogi for dette børnesyn.
I verden ser der ud til at være to verdensformer, som jeg tror er afgørende i forhold til børn og unge, og ikke mindst udsatte.
Disse skal helst stå overfor hinanden, med en klar adskillelse og afstand imellem. Mellemrummet må dog ikke blive for stort - det skal have lige den rette afstand. Som filosofen St. Augustine har skrevet: "Et for stort gab ødelægger alting".
De to sider er væsensforskellige fra hinanden, samtidig med at de forudsætter hinanden. Og ingen har sagt at det skulle være let!
Den indre verden i individet
Barnets og den unges
drømme og ønsker
Barnet og den unges
indre oplevelse
af omverden
Barnet og den unges
selvbillede
Barnet og den unges personlighedsudvikling og karakter
Den ydre verden
omkring individet
Alle andre menneskers
drømme og ønsker
Barnet og den unges fysiske
og faktiske tilstedeværelse
i tid og og rum
Omverdenens billede af barnet og den unge
Omverdenens identificering vi kategoriseringer
De to sider er naturligvis indlejret i det større samfundsbårede normative og værdiorienterede liv. Men særligt ift. udsatte børn og unge tror jeg at det er tvivlsomt om samfundsorienterede tilgange som bygger på generaliseringer er nok til at nå det enkelte udsatte barn eller unge med dets helt egen livshistorie. Så ift. inklusion og rummelig tror jeg at det er vigtigt at forblive undrene på begge sider.
Jeg tror, at universalisme, objektivitet og sandheder spiller en væsentligt rolle i børn og unges opvækst overalt på Jorden. Det er vildt at tænke på - men det er med al sandsynlighed den samme sol, som står model, når en sol-lignende figur er med på børnetegninger overalt på Jorden.
Universalisme, objektivitet og sandheder behøver ikke være forhindringer for udvikling, trivsel og læring. For det er ikke dem som udelukker forandringer, subjektivitet og forskelligheder, men vores - tror jeg -
manglende accept af at begge sider,
på mærkværdig vis, eksisterer på
samme tid.
Een sol + millioner af repræsentationer
af solen = Den ene og det mange
i skøn forening.